nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Frukt och alger blir till papper

Papper av apelsiner, citroner och majs blir verklighet i en satsning från det italienska pappersföretaget Favini. De säljer sedan tidigare papper som innehåller alger från Venedigs lagun.

  • Annons 1

I den nya pappersserien används fruktavfall och alger som alternativ till cellulosa. Papperet består av en kombination av träfibrer och alternativa material. Favini lanserar också en papperssort helt utan träfibrer. Då består pappersmassan istället av bomull, hampa och odlad bambu. Arbetet med algpapper inleddes redan i slutet av 1980-talet i samband med att stadskontoret i Venedig utlyste en tävling bland industriföretagen om att hitta ett lönsamt sätt att använda alger från Venedigs lagun. Vid algblomning skördas algerna för att undvika övergödning och de blir sedan avfall.

EU-projekt gav möjlighet

Favini var intresserade av att utveckla ett sätt att använda algerna i pappersproduktionen och några år senare fick de möjlighet att förverkliga sin idé genom ett projekt finansierat av EU-kommissionens miljöfond Life. Algpapperet Alga Carta består till 15 procent av alger, resten är cellulosa och återvunnet papper. Tillgången på alger varierar från år till år beroende på hur stor algblomning det är i lagunen. Favini har därför lagrat alger från blomningsrika år.

Apelsinrester blir papper

Favini har också arbetat med att utveckla möjligheten att tillverka papper med inslag av frukt- och grönsaksavfall. Det gjorde man i ett annat Life-projekt som avslutades 1998, men som först nu har nu har resulterat i en kommersiell satsning. Avfallet som används består av en kombination av rester av apelsin, citron och majs. Det kommer till exempel från fabriker för tillverkning av fruktjuice. Proportionerna kan variera beroende på hur mycket avfall som finns att tillgå från industrierna. Även här kombineras det alternativa materialet med träfiber och återvunnet papper.

Återvinning en fördel

Den stora miljöfördelen är givetvis återvinningen av industriavfall. Dessutom innebär tillverkningen en rejäl minskning av användandet av träfiber. Massafabriken där de nya papperssorterna tillverkas är FSC-certifierad och för tillverkningen av ekologiskt papper använder man sig enbart av energi från förnybara källor. Det färdiga papperet kan användas till foldrar, broschyrer, brevpapper och kuvert. Det riktar sig både till designers och företag.

– En juicetillverkare kan till exempel göra en reklambroschyr som består av fruktpapper, säger Tajana Superina, produktansvarig för Favinis ekologiska papperssortiment.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.