nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Frivilliga miljöåtgärder ger klirr i kassan

Saltå Kvarn inför nu ett poängsystem för de gårdar som levererar ekologiskt spannmål. Systemet innehåller 130 frivilliga miljöåtgärder och syftet är att åstadkomma större miljönytta. De gårdar som tar sig an åtgärder får extra betalt.

  • Annons 1

Det spannmål som Saltå Kvarn förädlar ska även i fortsättningen vara ekologiskt odlat och till största del komma från kretloppsjordbruk. Men nu blir det frivilligt för leverantörerna av spannmål att certifiera sig enligt Demeterreglerna, som visar att odlingen är biodynamisk. Istället inför Saltå Kvarn ett poängsystem där gårdarna väljer bland 130 frivilliga miljöåtgärder. Dessa är främst inriktade mot åtgärder för att motverka klimatförändringen och övergödning och ska gynna biologisk mångfald och utgår från den ekologiska kretsloppsgården som den definierats av EU-projketet Beras samt planetens gränsvärden, Planetary Bounderies, som utarbetats av Stockholm Resilience Center. Saltå Kvarn har tagit fram en verktygslåda för hur gårdarna kan arbeta med detta konkret.

Från och med årets skörd får de gårdar som tar sig an åtgärder extra betalt. Syftet är enligt Saltå Kvarn att åstadkomma största möjliga miljönytta.

– Vi kombinerar det bästa ur biodynamiskt och ekologiskt jordbruk, och vi uppmuntrar gårdarna på ett konstruktivt sätt att göra ännu mer inom högaktuella miljöområden, säger vd Johan Ununger.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.