nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fristad för siken

Havs- och vattenmyndigheten etablerar ett fiskefritt område i södra Bottenhavet från och med 15 oktober för att skydda siken.

  • Annons 1

Siken blir allt mer ovanlig i våra vatten. Fiskebestånden har minskat stadigt sedan 90-talet på grund av påverkan från fiske, sälar och sjöfåglar. För att stärka artrikedomen och undvika att rökt sik på mackan blir ett minne blott inrättar Havs- och vattenmyndigheten ett större fiskefritt område för att underlätta sikens lekperiod. Siken leker mellan oktober och november, men ett mindre område kring ön Storjungfrun utanför Söderhamn ska bli helt fiskefritt i fem år.

– Vi inför det fiskefria området för att det i framtiden ska bli mer och större sik i södra Bottenhavet. Tidigare erfarenheter visar att fiskefria områden har en positiv effekt för både fisk och fiske i omkringliggande områden, säger Martin Rydgren på Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.