nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Från idag gäller Parisavtalet

Idag, den 4:e november 2016 träder Parisavtalet i kraft. Hittills har 97 länder som står för nästan 70 procent av världens samlade utsläpp ratificerat avtalet.

  • Annons 1

Att avtalet träder i kraft innebär att ramverket som världens länder beslutade om i Paris i december 2015 blir bindande för de länder som ratificerat avtalet.

Nu på måndag, den 7:e november, börjar Klimatkonventionens tjugoandra partsmöte, COP22, i Marrakech. Det är det första klimattoppmötet sedan mötet i Paris förra året. Tonvikten ligger nu på det tekniska detaljer som behövs för att stödja genomförandet och uppföljningen av klimatavtalet.

En av de frågor Sverige vill driva är arbetet med att utveckla ett bra återrapporteringsystem kopplat till Parisavtalet. En fungerande återrapportering och uppföljning av ländernas olika åtaganden är en förutsättning för att målen ska nås, enligt regeringen. Klimattoppmötet pågår fram till den 18:e november.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.