”Från ax till aska och ut på åkern igen”

Från fröspill till energirik pellets. Med en ny tekniklösning slipper jordbrukets restprodukter deponeras, samtidigt som utsläppen av metan och koldioxid minskar.

Utanför Österlenkommunen Simrishamn ligger Skånefrös anläggning. Där produceras och certifieras olika typer av gräsfröer, oljeväxtfröer och spannmålsutsäde. Ur processen kommer också mycket spill, allt det där som rensas bort och som i vanliga fall hamnar på deponi. Men inte här. Sedan i april 2007 driver Skånefrö tillsammans med en rad olika aktörer det så kallade Biagro-projektet, dels med EU-stöd och dels med egna insatser.

– Det finns en enorm potential för att ta vara på restprodukter över hela världen. Idag är den outnyttjad. Det mesta deponeras och leder till att växthusgasen metan bildas, som är mycket starkare än koldioxid, säger Sven-Olof Bernhoff, Skånefrös vd och projektledare för Bioagro-projektet.

Från spill till pellets

Väldigt övergripande går projektet ut på att förvandla låg kvalitet till hög kvalitet. Istället för att slänga spillet tas det till vara och blir till energirika pellets.

– Från ax till aska, och sen ut på åkern igen. Vi tittar på hela kretsloppet, sammanfattar Sven-Olof Bernhoff.

Restprodukterna samlas i 13 olika silos. Utifrån ett recept, som har varierat under testperioden, blandas råvarorna ihop med tillsatser och blir till energibärare i en pelletsmaskin. Pelletsen bränns i pannor, kvar blir aska som kan användas som gödsel.

– De ska kunna användas på samma vis som träpellets, till skillnad från att miljövänliga agropellets använder restprodukter från jordbruket. Många säger att sågspån och andra restprodukter från trä inte kommer att räcka. Och det är ju bättre att använda avrens än att fälla träd som man kan göra plankor av.

Eldar med gott samvete

Skånefrö har redan fått användning för sin anläggning när fröna ska torkas. De har sagt tack och adjö till alla oljeeldade pannor och ersatt dem med pelletspannorna. Och gjort något bra för miljön, inflikar Sven-Olof Bernhoff.

Men är det lönsamt? Totalt beräknas projektet kosta cirka 50 miljoner kronor. Och än så länge är det endast ett testprojekt. Men från den 1 december i år övergår Bioagro till en kommersiell satsning. Sven-Olof Bernhoff berättar att man på sikt kan spara pengar på att byta olja mot pellets, särskilt om oljepriserna stiger. Men den kommersiella potentialen ser han främst i att erbjuda konsulttjänster till andra som är intresserade och genom att låta forskning och utveckling bedrivas på anläggningen. Studiebesöken är många, och polska företag har visat stort intresse efter ett nationellt förslag om att förbjuda deponering av agrara restprodukter från 2012. Och så tjänar de på pr-biten förstås, att Skånefrö får ett gott, grönt rykte.

Fakta/Bioagro

Rankades år 2005/2006 som nummer 13 av 700 projekt av EU-life, EUs finansieringsprogram för miljöprojekt.

Projektet förväntas minska det brännbara avrenset från spannmålsproduktionen med 100 procent och utsläppen av växthusgaser med 540 ton per år.

Bioagro startades och ägs av Skånefrö. Hotab är projektpartner och står för förbränningsbiten och utvecklar pannorna. Skånefrö har även startat bolaget Ecoera, där Chalmers entreprenörskola och konsultföretaget Äfab ingår. Ecoera står för pelletsdesign och tar fram recepten.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.