Framtidens isolering

Forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar hur hampa kan användas som miljövänligt isolermaterial i väggar.

Framtidens isolering

Doktoranden Paulien de Bruijn har undersökt det miljövänliga isolermaterialet hampbetongs hållfasthet och fuktegenskaper. Resultaten från hennes fuktstudier kan användas för att prova ut den rätta blandningen för ytterväggar under nordiska klimatförhållanden.

Hampbetong består av hampans vedämnen som blandas med ett kalkbaserat bindemedel. Materialet kallas för lime-hemp concrete på engelska och kan bland annat användas som byggnadsmaterial till väggar tillsammans med en bärande stomme av till exempel trä.

Hampbetong har låg vikt, bra isoleringsförmåga och liten miljöpåverkan, vilket gör att det lämpar sig väl som byggnadsmaterial. Hampa är en förnyelsebar råvara från lantbruket, och kalken som används i hampbetong kräver inte lika höga temperaturer vid framställning som cement. Dessutom använder man vid hampbetong inte lika många olika byggskikt som när man bygger med en konventionell träregelkonstruktion, och risken att det uppstår byggfel vid anslutningar i konstruktionen är därför mindre.

Paulien de Bruijns studie visade att hampbetongens hållfasthet inte räcker för att använda som lastbärande konstruktion. Därför måste en bärande stomme av trä användas i kombination med hampbetong.

I Storbritannien och Frankrike har man under flera år använt hampbetong till husbygge med goda resultat.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.