nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Framåt för social livscykelanalys

Livscykelanalyser för att beräkna vilken klimatpåverkan en t-shirt eller ett kaffepaket har är inget nytt. Men nu har forskare vid Kungliga Tekniska högskolan utarbetat en metod för att även mäta den sociala delen av en livscykel – så kallad social livscykelanalys.

  • Annons 1

Med hjälp av den är det tänkt att konsumenter enklare ska kunna välja produkter där leverantörerna hanterat faktorer som barnarbete och arbetsvillkor på ett bra sätt.

Forskaren Elisabeth Ekener-Petersen, på Centre for Sustainable Communications på KTH ligger bakom arbetet. Hon har bland annat samlat in uppgifter om barnarbete, arbetsvillkor och påverkan på lokalsamhället i ett 30-tal länder.

Den första produkten som livscykelanalyserades utifrån ett socialt perspektiv var en bärbar dator. Forskarna tog reda på leverantörskedjorna runt tillverkningen så långt det var möjligt och kartlade processerna runt produkten. De sociala aspekterna av tillverkning, användning och skrotning av en bärbar dator undersöktes. Det kan jämföras med hur en vanlig livscykelanalys tar hänsyn till miljöaspekter. Målet är att hjälpa konsumenten få en bättre bild av vilket socialt avtryck som ett företags produkter ger.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.