nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Framåt för social livscykelanalys

Livscykelanalyser för att beräkna vilken klimatpåverkan en t-shirt eller ett kaffepaket har är inget nytt. Men nu har forskare vid Kungliga Tekniska högskolan utarbetat en metod för att även mäta den sociala delen av en livscykel – så kallad social livscykelanalys.

  • Annons 1

Med hjälp av den är det tänkt att konsumenter enklare ska kunna välja produkter där leverantörerna hanterat faktorer som barnarbete och arbetsvillkor på ett bra sätt.

Forskaren Elisabeth Ekener-Petersen, på Centre for Sustainable Communications på KTH ligger bakom arbetet. Hon har bland annat samlat in uppgifter om barnarbete, arbetsvillkor och påverkan på lokalsamhället i ett 30-tal länder.

Den första produkten som livscykelanalyserades utifrån ett socialt perspektiv var en bärbar dator. Forskarna tog reda på leverantörskedjorna runt tillverkningen så långt det var möjligt och kartlade processerna runt produkten. De sociala aspekterna av tillverkning, användning och skrotning av en bärbar dator undersöktes. Det kan jämföras med hur en vanlig livscykelanalys tar hänsyn till miljöaspekter. Målet är att hjälpa konsumenten få en bättre bild av vilket socialt avtryck som ett företags produkter ger.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.