nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fraktbåt med segel minskar utsläppen

Att sätta segel på fraktbåtar kan reducera både utsläpp, bränslekonsumtion och kostnader. Just nu seglar världens första fraktfartyg som drivs fram av ett draksegel, mellan Bremen och Venezuela.

  • Annons 1

Fartyget ms Beluga Skysails fraktar delar till byggandet av en spånskivefabrik på uppdrag av DHL Global Forwarding. Kunden heter Dieffenbacher och fabriken ska användas till ett statligt bostadsprojekt.

Vad som gör fartyget så speciellt är ett nytt vindsystem med ett enormt segel som ger ytterligare fart på fartyget ute på havet. Beroende på vindstyrka kan fraktkostnaden minska med mellan 10 och 35 procent.

– Beluga Skysails är ett bra exempel på hur sjöfrakttransporter kan minska sina utsläpp dramatiskt. Den minimala miljöpåverkan som det nya Skysails-systemet har var en stor anledning till vårt beslut att chartra det här fartyget, säger Claus Krüger, chef för industriprojekt på DHL Global Forwarding i Tyskland.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4