nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fosfor på tapeten

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att kartlägga hur fosfor kan återvinnas på ett bättre sätt.

  • Annons 1

Fosfor är ett viktigt näringsämne som forskare varnar för kan kan ta slut fortare än beräknat. Återföringen till naturen sker främst via avloppsslam, men på sikt behövs fosforn återvinnas ur fler resurser. Utmaningen är att lyckas med det utan att giftiga ämnen samtidigt sprids i naturen. Naturvårdsverket har därför fått i uppdrag att utarbeta en plan för en förbättrad återvinningscykel för fosforn och utreda vilken form av ny teknik som behövs för att lyckas.

– Det handlar om den viktiga frågan att få till ett kretslopp som är både resurseffektivt och giftfritt, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska genomföras i samråd med andra myndigheter så som Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket, Statens jordbruksverk, Skogsstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Vinnova och Tillväxtverket. Den 12 augusti 2013 ska arbetet vara klart.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4