nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Fosfatförbud för hela EU på gång

Sverige har redan infört förbudet. Nu har EU påbörjat arbetet med att stävja övergödningen i Östersjön genom ett unionsövergripande fosfatförbud för tvättmedel.

  • Annons 1

Under det svenska ordförandeskapet har miljöminister Andreas Carlgren arbetat för att avskaffa fosfater i tvätt- och maskindiskmedel inom hela EU. Det för att hindra ett av Östersjöområdets stora miljöproblem: övergödning.

När de europeiska miljöministrarna träffades i Bryssel under miljörådet i december kom de överens om att kommissionen så snabbt som möjligt ska ta fram ett förbud inom hela EU mot fosfater i tvätt- och rengöringsmedel.

– Fosfater i tvättmedel bidrar kraftigt till övergödningen av våra vattendrag, hav och sjöar. Detta gäller särskilt i de områden där avloppsreningen är bristfällig. Fosfor är en viktig källa till den återkommande algblomningen. Flera EU-länder har infört eller börjat överväga förbud men genom dagens beslut går vi mot ett generellt förbud på EU-nivå, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Förbud 2010 eller 2011

Leif Holmberg, politiskt sakkunnig på miljödepartementet, tolkar miljörådsmötets slutsats som att någon form av beslut i frågan är att vänta under detta eller nästa år. Först ut i utfasningen blir tvättmedel.

Sverige har sedan 2008 ett förbud mot fosfater i tvättmedel. Även andra medlemsländer har infört eller är på gång med att införa förbudet, däribland Belgien, Tjeckien, Tyskland och Frankrike. I fjol beslutade också Polen att fosfater i tvättmedel förbjuds i landet från och med 2014.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4