nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Brittiska Wave Hub är ett av de företag som testar vågkraftslösningar, bland annat i samarbete med Svenska Fortum. FOTO: Fortum Corporation

Fortum utforskar vågkraft i Storbritannien

Vågkraft är ett av Fortums viktigaste forskningsområden. Ett avtal med brittiska Wave Hub gör det möjligt att testa fullskaliga vågenergiomvandlare utanför Cornwalls kust.

  • Annons 1

Fortum har tecknat ett leasingavtal med brittiska Wave Hub för att testa vågkraftslösningar utanför Cornwalls kust. Wave Hubs testbädd kan klara en produktion på upp till 10 megawatt.Anläggningen är godkänd, färdigbyggd och nätansluten, vilket i princip gör det möjligt att inleda tester på en gång.

En vågkraftslösning som de eventuellt ska testa på anläggningen är The Penguin, som har utvecklats av det finska vågenergiföretaget Wello.

– Tekniken bygger på farkoster som flyter på vattnet och fångar upp rörelseenergin, vilken sedan omvandlas till elenergi, och det krävs endast minimal förankring i havsbotten, säger Fortums Chief Technology Officer Heli Antila.

Etiketter:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4