nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Fortfarande låga ambitioner inför Köpenhamn

I fredags avslutades FN-förhandlingarna i Bonn. Men trots att tiden tickar allt snabbare mot Köpenhamn visar världens industriländer fortfarande för låg ambitionsnivå.

  • Annons 1

Den veckas långa klimatförhandlingen i Bonn slutade i fredags. Nu återstår endast femton förhandlingsdagar innan klimatmötet i Köpenhamn i december där det är tänkt att ett nytt ambitiöst och effektivt klimatavtal ska grundas. Men Yvo de Boer, chefssekreterare på FNs sekretariat för klimatförändring, är orolig då mötet i Bonn endast bidragit till begränsade processer.

– Regeringar har kommit fram till praktiska lösningar inom områden som anpassning, teknologi och byggnadsmöjligheter. Men med bara femton förhandlingsdagar kvar till Köpenhamn måste förhandlingarna öka farten avsevärt för att världen ska uppnå ett framgångsrikt avtal i Köpenhamn, kommenterar han.

Flexibla utsläppsåtaganden

Det största problemet är att världens industriländer har för låg ambitionsnivå och Yvo de Boer menar att det bara är halva lösningen eftersom alla världens länder måsta gå med i avtalet och bidra med sin del. Han menar att man i Bangkok måste lösa en rad stora frågor eftersom det är förödande att skjuta på åtgärder.

– Visionen borde vara att se Köpenhamn som ett tillfälle att kämpa mot den globala ekonomiska krisen genom att minska klimatförändringen. Många länder visar flexibilitet i sina utsläppsåtaganden och om industriländer visar en högre ambition kommer fler länder att våga höja sina ambitioner genom att samarbeta med industriländerna, säger Yvo de Boer.

Bland annat tar han upp EUs mål på 20 procent men att man är beredd att höja nivån till 30 om det blir ett globalt avtal. Sveriges klimatförhandlare Anders Turesson tror fortfarande att det finns möjligheter till en överenskommelse i Köpenhamn, men också han pekar på att tempot måste höjas avsevärt och att det finns behov av andra arbetsformer.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sverige bäst på jämställdhet

Sverige är bäst i Europa på jämställdhet. Det visar färska siffror från det det europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE. Men även om Sverige ligger i topp så finns det stora utmaningar under ytan.

Christoffer Bergfors årets hållbara ledare

Hamburgerkedjan Max Burgers vice vd Christoffer Bergfors har utnämnts till årets hållbara ledare av nätverket för Hållbart Näringsliv.
– Det känns fantastiskt kul och ger mig en sporre att göra mer och visa att det går att göra hållbarhet lönsamt, sade Christoffer Bergfors under prisceremonin.