nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Första utsläppsfria polarstationen invigd

  • Annons 1

Världens första utsläppsfria polarstation är här. I förra veckan invigdes forskningsstationen Princess Elisabeth i Antarktis efter två års byggande. Med projektet vill forskarna visa att användning av alternativ energi är möjlig även i kallare regioner och övertyga klimatskeptiker om att förnybar energi är pålitlig.

Vindturbiner och solenergi ger stationen energi och varmvatten. Dessutom används mikroorganismer för att rena vatten som används i duschar och toaletter så att det kan återanvändas upp till fem gånger.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.