nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter som flygplan.
Miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter som flygplan. FOTO: Wikimedia

Första flygplanet i världen miljövarudeklarerat

Flygplanstillverkaren Bombardier är först i sin bransch med att visa ett flygplans miljöpåverkan genom hela livscykeln.

  • Annons 1

Bombardier Aerospace har miljövarudeklarerat ett av sina flygplan i EPD-systemet, Environmental Product Declaration. Det är ett informationssystem för att beskriva miljöegenskaper hos produkter och tjänster i ett livscykelperspektiv, och drivs av näringslivet med stöd av svenska staten.

Systemet förvaltas sedan 2014 av IVL Svenska Miljöinstitutet genom ett dotterbolag. Institutet glädjer sig över att se den första EPD-registreringen från flygbranschen.

Användbara miljödeklarationer 

– Det här visar att miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter, bara de har en vilja att öppet kommunicera miljöprestandan, säger Elin Eriksson, enhetschef på IVL Svenska Miljöinstitutet och ordförande i IVL:s dotterbolag EPD International AB.

Alltsedan EPD-systemet lanserades 1998 har fler länder börjat använda det. I det internationella EPD-systemet finns nu produkter och tjänster från 31 olika länder registrerade. Det är möjligt att göra miljövarudeklarationer på alla produkter och tjänster; såsom transporter, infrastruktur, byggvaror, möbler, textil och livsmedel.

Jämförbar miljöprestanda

Ett av de viktigaste användningsområdena för miljövarudeklarationer är inom miljöanpassad upphandling.

– Vi är mycket stolta över att publicera den första EPD:n inom flygbranschen. Med den här miljövarudeklarationen för våra CS100 flygplan kan vi ge våra kunder trovärdig och jämförbar information av miljöprestandan av våra flygplan, säger Fred Cromer, vd för Bombardier Commercial Aircraft.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.