nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter som flygplan.
Miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter som flygplan. FOTO: Wikimedia

Första flygplanet i världen miljövarudeklarerat

Flygplanstillverkaren Bombardier är först i sin bransch med att visa ett flygplans miljöpåverkan genom hela livscykeln.

  • Annons 1

Bombardier Aerospace har miljövarudeklarerat ett av sina flygplan i EPD-systemet, Environmental Product Declaration. Det är ett informationssystem för att beskriva miljöegenskaper hos produkter och tjänster i ett livscykelperspektiv, och drivs av näringslivet med stöd av svenska staten.

Systemet förvaltas sedan 2014 av IVL Svenska Miljöinstitutet genom ett dotterbolag. Institutet glädjer sig över att se den första EPD-registreringen från flygbranschen.

Användbara miljödeklarationer 

– Det här visar att miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter, bara de har en vilja att öppet kommunicera miljöprestandan, säger Elin Eriksson, enhetschef på IVL Svenska Miljöinstitutet och ordförande i IVL:s dotterbolag EPD International AB.

Alltsedan EPD-systemet lanserades 1998 har fler länder börjat använda det. I det internationella EPD-systemet finns nu produkter och tjänster från 31 olika länder registrerade. Det är möjligt att göra miljövarudeklarationer på alla produkter och tjänster; såsom transporter, infrastruktur, byggvaror, möbler, textil och livsmedel.

Jämförbar miljöprestanda

Ett av de viktigaste användningsområdena för miljövarudeklarationer är inom miljöanpassad upphandling.

– Vi är mycket stolta över att publicera den första EPD:n inom flygbranschen. Med den här miljövarudeklarationen för våra CS100 flygplan kan vi ge våra kunder trovärdig och jämförbar information av miljöprestandan av våra flygplan, säger Fred Cromer, vd för Bombardier Commercial Aircraft.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.