nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Första BioDME-tankstället invigt

I tisdags var det premiär för Sveriges första tankställe för BioDME. Under två år ska möjligheterna med fordonsbränslet testas.

  • Annons 1

BioDME eller biodimetyleter är ett relativt nytt fordonsbränsle och projekten där det finns med är ännu i testfasen. Volvo Lastvagnar Chemrec och Preem samarbetar i ett tvåårigt testprojekt som ska pågå till 2012. Bränslet tillverkas i Chemrecs anläggning i Piteå, tankas med hjälp av Preems tankstationer och driver Volvo Lastvagnars lastbilar framåt på vägarna.

I tisdags under den pågående DME-konferensen i Stockholm var det dags att inviga den första tankstationen, i Kungens kurva, och under hösten ska stationer i Göteborg, Jönköping och Piteå öppnas.

– Här har tillverkare och distributörer av DME, fordonstillverkare och fordonsanvändare bevisat att bio-DME som fordonsbränsle fungerar i verkligheten. Det är viktigare än alla teoretiska beskrivningar, säger Tomas Kåberger, Energimyndighetens generaldirektör.

Projektet har fått totalt 300 miljoner kronor i stöd från myndigheten.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4