nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Först ut med klimatcertifierad mjölk

Foder som odlas på egna gårdar, användning av förnybar energi och ursprungsmärkning. Det är några av delarna i Skånemejeriers satsning på klimatcertifierad mjölk.

  • Annons 1

Enligt företaget själv är Skånemejerier först ut bland de stora mejerierna med att sälja den här typen av mjölk. Klimatcertiferingen innebär bland annat att den ekologiska mjölken är ursprungsmärkt och att konsumenten därför kan vara säker på att den är tillverkad på Wanås Gård. Där används bland annat förnybar energi, utbildning ska ges i sparsam körning och ett projekt för att effektivisera användning av energi och kväve är igång.

Hela kedjan

Borträknat tidigare åtgärder tror företaget att klimatpåverkande utsläpp från energiförbrukningen kommer att minska med cirka tio procent i och med certifieringen. Till sin hjälp i projektet har Skånemejerier haft Svenskt Sigill och Krav som tagit fram villkor för certifieringen.

I dagsläget omfattar märkningen endast själva mjölkproduktionen. Till december 2012 ska hela kedjan med transport, mejeri och förpackning vara klimatmärkt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4