nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Forskningssamarbete siktar på god miljöekonomi

Energieffektivare byggnader, grön teknik och en god miljöekonomi. Det tar ett nytt forskningssamarbete i Umeå sikte på.

  • Annons 1

Umeå Energi satsar tillsammans med Umeå universitet, Umeva och Bostaden över 28 miljoner kronor på forskningssamarbetet. Inför samarbetet har universitet skapat en ny forskningsmiljö för grön teknik och miljöekonomi. Syftet är att ta ett helhetsgrepp på viktiga miljöfrågor och forskningen omfattar till exempel effektivare analysverktyg, vattenrening, grön bokföring och upphandling. Forskarna kommer bland annat att studera kemiska processer för att sedan översätta dem till ekonomiska termer.

Bostaden och Umeå universitet samarbetar sedan tidigare inom projektet Hållbara Ålidhem med målet att sänka energiförbrukningen i stadsdelen. I den nya satsningen kommer de att utveckla nya metoder för energieffektivt byggande och förvaltning.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.