nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Forskningssamarbete siktar på god miljöekonomi

Energieffektivare byggnader, grön teknik och en god miljöekonomi. Det tar ett nytt forskningssamarbete i Umeå sikte på.

  • Annons 1

Umeå Energi satsar tillsammans med Umeå universitet, Umeva och Bostaden över 28 miljoner kronor på forskningssamarbetet. Inför samarbetet har universitet skapat en ny forskningsmiljö för grön teknik och miljöekonomi. Syftet är att ta ett helhetsgrepp på viktiga miljöfrågor och forskningen omfattar till exempel effektivare analysverktyg, vattenrening, grön bokföring och upphandling. Forskarna kommer bland annat att studera kemiska processer för att sedan översätta dem till ekonomiska termer.

Bostaden och Umeå universitet samarbetar sedan tidigare inom projektet Hållbara Ålidhem med målet att sänka energiförbrukningen i stadsdelen. I den nya satsningen kommer de att utveckla nya metoder för energieffektivt byggande och förvaltning.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.