nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskningssamarbete siktar på god miljöekonomi

Energieffektivare byggnader, grön teknik och en god miljöekonomi. Det tar ett nytt forskningssamarbete i Umeå sikte på.

  • Annons 1

Umeå Energi satsar tillsammans med Umeå universitet, Umeva och Bostaden över 28 miljoner kronor på forskningssamarbetet. Inför samarbetet har universitet skapat en ny forskningsmiljö för grön teknik och miljöekonomi. Syftet är att ta ett helhetsgrepp på viktiga miljöfrågor och forskningen omfattar till exempel effektivare analysverktyg, vattenrening, grön bokföring och upphandling. Forskarna kommer bland annat att studera kemiska processer för att sedan översätta dem till ekonomiska termer.

Bostaden och Umeå universitet samarbetar sedan tidigare inom projektet Hållbara Ålidhem med målet att sänka energiförbrukningen i stadsdelen. I den nya satsningen kommer de att utveckla nya metoder för energieffektivt byggande och förvaltning.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4