nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskning om klimatsmarta köp

Hur kan konsumtionen av klimatsmarta produkter öka? Det ska ett nytt forskningprojekt ta reda på.

  • Annons 1

Livsmedelsinköp styrs till stor del av vana. I forskningsprojektet Klimatmärkt livsmedelsbutik ska man se hur handeln, genom att exponera klimatsmarta produkter, kommunikation och information till kunder, kan bryta invanda mönster.

Projektet utförs ute i butik tillsammans med Naturskyddsföreningen och Coop. Bland annat ska man testa skyltning och exponering,kampanjer och extrapris samt provsmakning och bonussystem för inköpta klimatsmarta varor.

Både mätningar före och efter åtgärderna och konsumentundersökningar kommer att göras. Främst köttprodukter, frukt och grönsaker kommer att studeras.

– Om våra slutsatser blir att butikens riktade insatser inte har någon större effekt, att konsumenten i slutändan kommer välja konventionella varor ändå, är det en viktig slutsats. Om det visar sig att information inte når fram, så innebär det att det behövs kraftfullare åtgärder. Vi behöver göra stora förändringar i vår konsumtion och det är möjligt att vi i gemen har en övertro på konsumenten, säger Elin Röös, projektledare.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.