nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskning om klimatsmarta köp

Hur kan konsumtionen av klimatsmarta produkter öka? Det ska ett nytt forskningprojekt ta reda på.

  • Annons 1

Livsmedelsinköp styrs till stor del av vana. I forskningsprojektet Klimatmärkt livsmedelsbutik ska man se hur handeln, genom att exponera klimatsmarta produkter, kommunikation och information till kunder, kan bryta invanda mönster.

Projektet utförs ute i butik tillsammans med Naturskyddsföreningen och Coop. Bland annat ska man testa skyltning och exponering,kampanjer och extrapris samt provsmakning och bonussystem för inköpta klimatsmarta varor.

Både mätningar före och efter åtgärderna och konsumentundersökningar kommer att göras. Främst köttprodukter, frukt och grönsaker kommer att studeras.

– Om våra slutsatser blir att butikens riktade insatser inte har någon större effekt, att konsumenten i slutändan kommer välja konventionella varor ändå, är det en viktig slutsats. Om det visar sig att information inte når fram, så innebär det att det behövs kraftfullare åtgärder. Vi behöver göra stora förändringar i vår konsumtion och det är möjligt att vi i gemen har en övertro på konsumenten, säger Elin Röös, projektledare.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.