nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Forskning om grönare flygmotorer

  • Annons 1

Forskningsprojektet Metopia vid Luleå tekniska universitet har fått 4,4 miljoner kronor för att fortsätta forskningen kring att utveckla grönare flygmotorer. Projektet fungerar som en kunskapsbrygga mellan företag som tillverkar kompletta flygmotorer, som Rolls Royce och General Electrics, och företag som konstruerar delar till motorn, som Volvo Aero. Informationen däremellan är inte alltid enhetlig och det gör att den som ska tillverka en del till motorn, inte kan utveckla den på bästa sätt för hela motorn och i förlängningen miljön. Forskningen går ut på att göra optimala komponenter för flygplansmotorer.

– Motorn har ju direkt påverkan på hur mycket bränsle som förbrukas och hur mycket koldioxid som släpps ut och det som driver på utveckling ditåt är flygets vision att ha halverat sina utsläpp till 2020, säger Marcus Sandberg, operativt ansvarig för Metopia.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4