nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskare utvecklar hållbarare betong

  • Annons 1

Forskare vid amerikanska institutet Nist har tagit fram en ny generation betong med dubbelt så lång livslängd som den som används idag, skriver Ny Teknik.

Genom att tillsätta nanostora tillsatser i betongen förhindras vägsalter från att ta sig in i materialet, och på så vis motverkas sprickbildning i broar och andra betongbyggen. Metoden har visat sig göra betongen hållbarare än andra metoder som gått ut på att göra den ännu tätare.

Målet med forskningen är att minska kostnader för underhåll av infrastruktur och risken för olyckor. Den största utmaningen som projektet står inför är att ta fram betongen till en lägre kostnad.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.