nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Världshavet täcker två tredjedelar av jordens yta och dess tillstånd är kritiskt. FOTO: Shutterstock

Forskare: Sverige måste kartlägga sinande grundvatten

Sveriges grundvatten minskar och är ofta förorenat. Därför menar geologer från Lunds universitet att det är hög tid att kartlägga våra grundvattentillgångar.

  • Annons 1

Sveriges grundvattennivåer sjunker på grund av en minskad vattenbildning samt övernyttjande av vatten i vissa områden i landet. Detta har främst drabbat Gotland, Öland och sydöstra Sverige, men väntas drabba fler områden i landet.

Nu menar flera geologer från LTH, att det är dags att bygga ett omfattande system för övervakning av grundvattentillgångarna.

– Annars kan vi inte sätta in rätt åtgärder och få till stånd en långsiktigt hållbar förvaltning för att skydda våra vattenresurser för kommande generationer, däribland grundvattnet. Har man väl förorenat en grundvattentäkt är den förstörd inom överskådlig tid, säger Torleif Dahlin, professor i teknisk geologi vid LTH till Forskning.se.

Han berättar också att det kommer dröja minst tio år innan man kan komma upp i de grundvattennivåer som nu har försummats.

Jordbruket – ett stort problem

Utsläppen från jordbruket beräknas vara ett av de största problemen. Allt mer bekämpningsmedel hamnar i grundvattnet, vilket geologerna från LTH vill få bukt med.

Läs mer här.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.