nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Världshavet täcker två tredjedelar av jordens yta och dess tillstånd är kritiskt. FOTO: Shutterstock

Forskare: Sverige måste kartlägga sinande grundvatten

Sveriges grundvatten minskar och är ofta förorenat. Därför menar geologer från Lunds universitet att det är hög tid att kartlägga våra grundvattentillgångar.

  • Annons 1

Sveriges grundvattennivåer sjunker på grund av en minskad vattenbildning samt övernyttjande av vatten i vissa områden i landet. Detta har främst drabbat Gotland, Öland och sydöstra Sverige, men väntas drabba fler områden i landet.

Nu menar flera geologer från LTH, att det är dags att bygga ett omfattande system för övervakning av grundvattentillgångarna.

– Annars kan vi inte sätta in rätt åtgärder och få till stånd en långsiktigt hållbar förvaltning för att skydda våra vattenresurser för kommande generationer, däribland grundvattnet. Har man väl förorenat en grundvattentäkt är den förstörd inom överskådlig tid, säger Torleif Dahlin, professor i teknisk geologi vid LTH till Forskning.se.

Han berättar också att det kommer dröja minst tio år innan man kan komma upp i de grundvattennivåer som nu har försummats.

Jordbruket – ett stort problem

Utsläppen från jordbruket beräknas vara ett av de största problemen. Allt mer bekämpningsmedel hamnar i grundvattnet, vilket geologerna från LTH vill få bukt med.

Läs mer här.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.