nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Platser som Öland har redan märkt av de sjunkande grundvattennivåerna. FOTO: Shutterstock

Forskare: Sverige måste kartlägga sinande grundvatten

Sveriges grundvatten minskar och är ofta förorenat. Därför menar geologer från Lunds universitet att det är hög tid att kartlägga våra grundvattentillgångar.

  • Annons 1

Sveriges grundvattennivåer sjunker på grund av en minskad vattenbildning samt övernyttjande av vatten i vissa områden i landet. Detta har främst drabbat Gotland, Öland och sydöstra Sverige, men väntas drabba fler områden i landet.

Nu menar flera geologer från LTH, att det är dags att bygga ett omfattande system för övervakning av grundvattentillgångarna.

– Annars kan vi inte sätta in rätt åtgärder och få till stånd en långsiktigt hållbar förvaltning för att skydda våra vattenresurser för kommande generationer, däribland grundvattnet. Har man väl förorenat en grundvattentäkt är den förstörd inom överskådlig tid, säger Torleif Dahlin, professor i teknisk geologi vid LTH till Forskning.se.

Han berättar också att det kommer dröja minst tio år innan man kan komma upp i de grundvattennivåer som nu har försummats.

Jordbruket – ett stort problem

Utsläppen från jordbruket beräknas vara ett av de största problemen. Allt mer bekämpningsmedel hamnar i grundvattnet, vilket geologerna från LTH vill få bukt med.

Läs mer här.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.