nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskare ska revolutionera smörjmedelsbranschen

En helt ny typ av giftfritt, fullt nedbrytbart smörjmedel som utvinns av restprodukter från biobränslen, har utvecklats vid Luleå tekniska universitet.

  • Annons 1

Smörjmedlet, som är helt nytt i sitt slag är baserat på glycerol och utvinns med hjälp av restprodukter från biobränslen. Förutom de miljömässiga fördelarna är produkten bättre och kostar mindre enligt forskarna. Produkten är 100 procent förnybar och processen orsakar heller inga koldioxidutsläpp.

– Det här kan bli riktigt stort för tillämpningar som kräver extra mycket miljöhänsyn, exempelvis skogsmaskiner, men vi tror även att vi ska kunna utveckla smörjmedlet så att det kan konkurrera med traditionella smörjmedel för nästan alla tillämpningar, säger Roland Larsson, professor i maskinelement.

Statliga Vinnova har nu gått in med pengar för att stötta en kommersialisering.

Förutom Yijun Shi och Roland Larsson har smörjmedlet också utvecklats av professor Ichiro Minami samt biträdande professor Mattias Grahn.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.