nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Forskare ska revolutionera smörjmedelsbranschen

En helt ny typ av giftfritt, fullt nedbrytbart smörjmedel som utvinns av restprodukter från biobränslen, har utvecklats vid Luleå tekniska universitet.

  • Annons 1

Smörjmedlet, som är helt nytt i sitt slag är baserat på glycerol och utvinns med hjälp av restprodukter från biobränslen. Förutom de miljömässiga fördelarna är produkten bättre och kostar mindre enligt forskarna. Produkten är 100 procent förnybar och processen orsakar heller inga koldioxidutsläpp.

– Det här kan bli riktigt stort för tillämpningar som kräver extra mycket miljöhänsyn, exempelvis skogsmaskiner, men vi tror även att vi ska kunna utveckla smörjmedlet så att det kan konkurrera med traditionella smörjmedel för nästan alla tillämpningar, säger Roland Larsson, professor i maskinelement.

Statliga Vinnova har nu gått in med pengar för att stötta en kommersialisering.

Förutom Yijun Shi och Roland Larsson har smörjmedlet också utvecklats av professor Ichiro Minami samt biträdande professor Mattias Grahn.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.