nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Forskare ska revolutionera smörjmedelsbranschen

En helt ny typ av giftfritt, fullt nedbrytbart smörjmedel som utvinns av restprodukter från biobränslen, har utvecklats vid Luleå tekniska universitet.

  • Annons 1

Smörjmedlet, som är helt nytt i sitt slag är baserat på glycerol och utvinns med hjälp av restprodukter från biobränslen. Förutom de miljömässiga fördelarna är produkten bättre och kostar mindre enligt forskarna. Produkten är 100 procent förnybar och processen orsakar heller inga koldioxidutsläpp.

– Det här kan bli riktigt stort för tillämpningar som kräver extra mycket miljöhänsyn, exempelvis skogsmaskiner, men vi tror även att vi ska kunna utveckla smörjmedlet så att det kan konkurrera med traditionella smörjmedel för nästan alla tillämpningar, säger Roland Larsson, professor i maskinelement.

Statliga Vinnova har nu gått in med pengar för att stötta en kommersialisering.

Förutom Yijun Shi och Roland Larsson har smörjmedlet också utvecklats av professor Ichiro Minami samt biträdande professor Mattias Grahn.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.