nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Forskare i appell: Sanningens ögonblick är här

Möjligheternas fönster stängs snabbt. De beslut som fattas under höstens klimattoppmöte i Paris blir kritiskt för om vi kommer att klara tvågradersmålet, skriver 17 välkända forskare.

Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre är en av forskarna bakom appellen.
Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre är en av forskarna bakom appellen.
  • Annons 1

Appellen Earth Statement presenterades i Hong Kong igår av svenska forskaren Johan Rockström och hans kollega John Schellnhuber från Potsdam Institute for Climate Impact.

De 17 klimatforskarna bakom appellen ingår alla i den internationella alliansen Earth League. Totalt ger de 8 rekommendationer till politikerna om vilka beslut som måste fattas för att världen ska ha goda möjligheter att undvika de omvälvande effekter som ett varmare klimat för med sig i form av torka, värmeböljor, överstämningar och höjda havsnivåer. För att undvika detta får temperaturen inte stiga mer än två grader. Den första viktiga punkten för att klara detta är en omställning av våra samhällen så att nettoutsläppen av koldioxid blir noll år 2050.

– COP21 blir sanningens minut, det är vår sista chans att stanna vid en uppvärmning på två grader, säger Jeffrey Sachs, Earth Institute på Columbia University och en av forskarna.

– Om vi fortsätter som nu kommer vår värld att förändras på ett oåterkalleligt sätt, långt över tvågradersmålet. Vi skulle aldrig acceptera ett sådant risktagande i andra sammanhang, men vi verkar beredda att ta den risken med vår planet, säger Johan Rockström, ordförande för Earth League och chef för Stockholm Resilience Centre.

Här hittar du appellen

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.