nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskare i appell: Sanningens ögonblick är här

Möjligheternas fönster stängs snabbt. De beslut som fattas under höstens klimattoppmöte i Paris blir kritiskt för om vi kommer att klara tvågradersmålet, skriver 17 välkända forskare.

Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre är en av forskarna bakom appellen.
  • Annons 1

Appellen Earth Statement presenterades i Hong Kong igår av svenska forskaren Johan Rockström och hans kollega John Schellnhuber från Potsdam Institute for Climate Impact.

De 17 klimatforskarna bakom appellen ingår alla i den internationella alliansen Earth League. Totalt ger de 8 rekommendationer till politikerna om vilka beslut som måste fattas för att världen ska ha goda möjligheter att undvika de omvälvande effekter som ett varmare klimat för med sig i form av torka, värmeböljor, överstämningar och höjda havsnivåer. För att undvika detta får temperaturen inte stiga mer än två grader. Den första viktiga punkten för att klara detta är en omställning av våra samhällen så att nettoutsläppen av koldioxid blir noll år 2050.

– COP21 blir sanningens minut, det är vår sista chans att stanna vid en uppvärmning på två grader, säger Jeffrey Sachs, Earth Institute på Columbia University och en av forskarna.

– Om vi fortsätter som nu kommer vår värld att förändras på ett oåterkalleligt sätt, långt över tvågradersmålet. Vi skulle aldrig acceptera ett sådant risktagande i andra sammanhang, men vi verkar beredda att ta den risken med vår planet, säger Johan Rockström, ordförande för Earth League och chef för Stockholm Resilience Centre.

Här hittar du appellen

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.