nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskare i appell: Sanningens ögonblick är här

Möjligheternas fönster stängs snabbt. De beslut som fattas under höstens klimattoppmöte i Paris blir kritiskt för om vi kommer att klara tvågradersmålet, skriver 17 välkända forskare.

Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre är en av forskarna bakom appellen.
  • Annons 1

Appellen Earth Statement presenterades i Hong Kong igår av svenska forskaren Johan Rockström och hans kollega John Schellnhuber från Potsdam Institute for Climate Impact.

De 17 klimatforskarna bakom appellen ingår alla i den internationella alliansen Earth League. Totalt ger de 8 rekommendationer till politikerna om vilka beslut som måste fattas för att världen ska ha goda möjligheter att undvika de omvälvande effekter som ett varmare klimat för med sig i form av torka, värmeböljor, överstämningar och höjda havsnivåer. För att undvika detta får temperaturen inte stiga mer än två grader. Den första viktiga punkten för att klara detta är en omställning av våra samhällen så att nettoutsläppen av koldioxid blir noll år 2050.

– COP21 blir sanningens minut, det är vår sista chans att stanna vid en uppvärmning på två grader, säger Jeffrey Sachs, Earth Institute på Columbia University och en av forskarna.

– Om vi fortsätter som nu kommer vår värld att förändras på ett oåterkalleligt sätt, långt över tvågradersmålet. Vi skulle aldrig acceptera ett sådant risktagande i andra sammanhang, men vi verkar beredda att ta den risken med vår planet, säger Johan Rockström, ordförande för Earth League och chef för Stockholm Resilience Centre.

Här hittar du appellen

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.