nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Försäljningen av E85 minskar

  • Annons 1

Försäljningen av etanolbränslet E85 har minskat med omkring 70 procent från september till och med december 2008. Därför riktar nu Gröna Bilister kritik mot regeringen i ett öppet brev och uppmanar dem att säkerställa att det blir billigare att tanka etanol än bensin.

– I klimatberedningen var alla riksdagens sju partier överens om att beskattningen av bensin måste höjas. Om politisk enighet kunde omsättas i politiska beslut, skulle dagens orimliga prisbild på E85 jämfört med bensin snabbt vara historia. Det går också att sänka momsen på E85, men det är krångligare och tar längre tid eftersom det måste godkännas av EU, säger Jakob Lagercrantz, ordförande på Gröna Bilister.

Samtidigt visar siffror från Statoil att företaget under 2008 ökade sin försäljning av E85 med 78 procent jämfört med 2007. Totalt såldes 76 miljoner liter av etanolbränslet.

Under december minskade dock företaget sin försäljning, något som främst beror på de fallande världsmarknadspriserna på bensin. För konsumenter innebär förändringen i pris att det blir billigare att tanka bilen med bensin än med etanol. I december minskade försäljningen av E85 med 29 procent jämfört med november, utgår man från oktober var minskningen hela 62 procent.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.