nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Förnybar el slår rekord

I fjol slog Sverige sitt eget rekord i utbyggnad av förnybar el inom elcertifikatsystemet. Bland annat ökade biokraftvärmen mycket.

  • Annons 1

Utbyggnaden av förnybar el i elcertifikatsystemet under 2009 är hittills oöverträffad. Förklaringen till att just biokraftvärmen ökat så pass mycket är att flera stora kraftvärmeverk blev klara under fjolåret, bland annat Igelstaverket i Södertälje.

– Vi har aldrig tidigare sett en så stor utbyggnad av förnybar el i elcertifikatsystemet. Framför allt sker en stor utbyggnad av biokraftvärme. År 2009 installerades nya biokraftvärmeanläggningar med en beräknad ökad årsproduktion på 1,2 TWh, vilket kan jämföras med år 2008 då ökningen var 0,3 TWh, säger Gustav Ebenå, enhetschef på Energimyndigheten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.