nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Formas samlar 160 miljöteknikprojekt

Nyfiken på ny spännande forskning? Då ska du kolla in denna projektkatalog från Formas. Här presenteras 160 projekt om alltifrån hur svårläkta sår kan behandlas med spindeltråd för att undvika antibiotika, till hur it kan hjälpa människor att leva mer miljövänligt.

  • Annons 1

– Vi har tagit fram den här katalogen för att bidra till utveckling och användning av nya system, metoder, policyer, produkter och processer, men också för att inspirera till ny forskning. Vi hoppas också att katalogen stimulerar till nya kontakter och nätverk, säger Ingrid Petersson, Formas generaldirektör.

Totalt presenteras 160 formasfinansierade projekt i katalogen. Ett av dem handlar om ifall textil kan användas som armering av betong vid renovering av hus. Ett annat om ifall det går att återvinna koppar från nedgrävda och uttjänta kablar genom att endast dra ur metallkärnan från kabeln. Ett tredje om ifall växter lättare kan försvara sig mot insektsangrepp om man förser dem med nanopartiklar.

Här hittar du katalogen

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.