nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Formas samlar 160 miljöteknikprojekt

Nyfiken på ny spännande forskning? Då ska du kolla in denna projektkatalog från Formas. Här presenteras 160 projekt om alltifrån hur svårläkta sår kan behandlas med spindeltråd för att undvika antibiotika, till hur it kan hjälpa människor att leva mer miljövänligt.

  • Annons 1

– Vi har tagit fram den här katalogen för att bidra till utveckling och användning av nya system, metoder, policyer, produkter och processer, men också för att inspirera till ny forskning. Vi hoppas också att katalogen stimulerar till nya kontakter och nätverk, säger Ingrid Petersson, Formas generaldirektör.

Totalt presenteras 160 formasfinansierade projekt i katalogen. Ett av dem handlar om ifall textil kan användas som armering av betong vid renovering av hus. Ett annat om ifall det går att återvinna koppar från nedgrävda och uttjänta kablar genom att endast dra ur metallkärnan från kabeln. Ett tredje om ifall växter lättare kan försvara sig mot insektsangrepp om man förser dem med nanopartiklar.

Här hittar du katalogen

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.