nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Företaget med noll utsläpp

Inrego är det första företaget i världen som städar upp alla sina koldioxidutsläpp. Utsläpp som uppstår i verksamheten samlas in från atmosfären och pumpas två kilometer under jorden för permanent förvaring.

39372_inrego2
  • Annons 1

Företaget, som specialiserat sig på att återvinna it-utrustning, belastar atmosfären med 113 ton koldioxid, och detta kommer nu att fångas in, komprimeras, och pumpas djupt ner under marken. Den flytande koldioxiden lagras i underjorden där den efter årtusenden omvandlas till sten. Det svenska miljöteknikföretaget Bioreco ligger bakom tekniken Bio-Energy with Carbon Capture and Storage, förkortat BECCS.

–  Vi har länge sökt efter ett sätt att göra vår verksamhet helt koldioxidneutral men det har inte varit möjligt förrän nu. Att bara klimatkompensera genom utsläppsrätter gör egentligen ingen skillnad på nuvarande koldioxidmängd i atmosfären. Men genom att städa undan koldioxiden tar vi helt bort vårt avtryck. Med BECCS-tekniken blir det möjligt att stoppa klimatförändringarna och jag hoppas att fler svenska företag ansluter sig, säger Erik Pettersson, miljöchef på Inrego.

Företagen kan bli drivande

Bioreco och BECCS-tekniken har redan fått stor internationell uppmärksamhet de senaste åren. I Illinois, USA, ligger till exempel en storskalig BECCS-anläggning som det amerikanska energidepartementet till största delen finansierar. Anläggningen har kapacitet för lagring av 1 000 000 ton koldioxid per år. Nu sker förberedelser för att bygga anläggningar även i Europa, Nord- och Sydamerika. I Sverige finns förutsättningar för infångning av koldioxid från massabruk där lagringen skulle kunna förläggas under norska Nordsjön.

– Inrego tar första steget till att vända klimatutvecklingen. Det är avgörande att snabbt sprida användningen av BECCS-tekniken och här har företagen en nyckelroll. För oss på Biorecro är det dessutom extra roligt att vår första företagskund är Inrego, eftersom deras verksamhet redan bidrar till att minska påverkan på klimatet och utnyttjandet av jordens resurser, säger Biorecros vd Henrik Karlsson.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utveckling webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 10 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Kemiindustrin fasar redan ut skadliga kemikalier”

Debatt

I sin artikel ”Farliga kemikalier måste bort mycket snabbare”, skriver Elis Carlström, forskningschef på Swerea, att det är motstånd från industrin som gör att arbetet med att få bort skadliga kemikalier går långsamt. Det är en gravt felaktig bild, i själva verket bedriver industrin ett kontinuerligt arbete för att fasa ut och ersätta skadliga kemikalier. Det skriver tre företrädare från branschen i en replik.

Panamadokumenten lyfter hållbarhetsfrågorna

Aldrig förr har så många, på så kort tid, fått veta så mycket om hur personer med höga positioner i samhället gör för att slippa betala skatt. Den informationen har fått mäktiga män som Islands statsminister på fall – och visar hur viktigt det i dag är att bedriva en ljustålig verksamhet.