nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Företagen som sätter pris på CO2 i nya M&U

Medan politikerna tvekar går många företag före. Ett internt pris på koldioxid gör dem mindre sårbara och främjar omställningen till förnybar energi.

  • Annons 1

Ett globalt pris på koldioxid verkar dröja. Men många organisationer har slutat vänta på politiska styrmedel och infört en intern koldioxidskatt.

Bland dessa företag finns jättar som Bank of America, Exxon Mobil, Puma och BMW. Ännu fler företag jobbar för att påverka lagstiftningen i sitt hemland i progressiv riktning.

Skickar stark signal

Susanne Sweet är docent i företagsekonomi och leder forskningen kring hållbar utveckling vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon är inte förvånad över att fler och fler organisationer prissätter koldioxid. Det handlar till stor del om att förekomma politikerna och bygga upp en förberedelse i organisationen för ett högre koldioxidpris. Förr eller senare kommer det behöva bli dyrare att förlita sig på fossila energikällor.

– De räknar iskallt med att behöva göra det i framtiden så varför inte göra det redan nu? säger Susanne Sweet.

För många företag handlar det också om att skicka en signal till det politiska systemet om att näringslivet är redo för tuffare policys.

Stella Diesen, hållbarhetschef på Microsoft i Finland.

Stella Diesen, hållbarhetschef på Microsoft i Finland.

Grön fond på Microsoft

Microsoft är ett av storföretagen som har valt att införa en intern koldioxidavgift. Varje kvartal betalar Microsofts olika avdelningar in en avgift till en central grön fond. Storleken på avgiften beror på hur stora koldioxidutsläpp de har orsakat under perioden och blir ett kännbart sätt att betala den ”verkliga” kostnaden av utsläppen. Hittills har fonden bringat in över 25 miljoner dollar till gröna investeringar. Stella Diesen, hållbarhetschef på Microsoft i Finland, berättar om några av satsningarna.

– Vi har köpt in tre miljarder kilowattimmar förnybar energi och investerat i vindkraft från ett kraftverk som ligger på samma elnät som vår anläggning i Texas. Vi har även klimatkompenserat för mer än 600 000 ton koldioxid sedan starten.

Läs mer om hur Microsofts interna koldioxidskatt funkar i Miljö & Utveckling nummer 1. I M&U nummer 1 2015 kan du också läsa om:

  • Katarina Brunat som har satt nudging på kartan i Sverige drillats av Al Gore i klimatledarskap.
  • Fyra kommuner berättar om hur de jobbar framgångsrikt för att minska avfallet.
  • Varför CCS-teknik behövs för att nå tvågradersmålet.

Här kan du teckna en prenumeration

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4