nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Företag vill se bindande klimat- och energimål till 2030

I ett gemensamt brev uppmanade igår tretton svenska företag regeringen att aktivt agera för tre bindande klimat- och energimål på EU-nivå.

  • Annons 1

Igår överlämnade tretton företag i Sverige ett brev till regeringen i vilket man uppmanade den svenska regeringen att ta ställning för ett nytt förnybarhetsmål och aktivt agera för tre bindande mål som gäller 1) utsläpp av växthusgaser, 2) förnybar energi, och 3) energieffektivisering. Bland företagen, som tillsammans har 14000 anställda i Sverige, märks Ikea, O2 och Polarbröd.

I morgon, den 22 januari presenterar EU-kommissionen ett första förslag till EU:s nya klimat- och energiramverk. Den 22 mars kommer sedan EU:s regeringschefer att ta ställning till vilka mål som ramverket ska omfatta.

– Signalerna från Bryssel är att EU-kommissionen endast planerar att föreslå ett mål för att minska växthusgaser. Minska utsläppen är avgörande men scenarier framtagna av EU-kommissionen visar att utsläppen inte kommer att minska utan en stor andel förnybar energi. Vi saknar Sveriges röst och uppmanar regeringen att tydligt agera för tre bindande mål, säger Linda Burenius Magnusson, VD på O2 Vindel.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.