nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Företag uteslutna ur energiprogram

Två företag som deltagit i Energimyndighetens program för energieffektivisering inom energiintensiv industri har inte uppfyllt kraven. Nu utesluts de ur programmet.

  • Annons 1

Det så kallade PFE-programmet visade goda resultat vid slutrapporteringen.Elenergibesparingarna var dubbelt så stora som förväntat och motsvarade den årliga förbrukningen av 80 000 eluppvärmda villor.

Men i granskningen av redvisningarna har Energimyndigheten funnit brister i rapportering eller genomförda åtgärder. Därav har det beslutats att Wedde & Co och Crane, som tidigare hette Tuma bruk, blivit uteslutna ur programmet.

– Det är tråkigt att det blir så här, men det här påverkar inte de goda resultaten vi kunde presentera i december 2009, säger Thomas Björkman, programansvarig för PFE vid Energimyndigheten.

Ännu ett företag

Deltagandet i programmet var frivilligt men för att få vara med krävdes att företagen införde ett energiledningssystem och skulle genomföra energibesparingsåtgärder utifrån en kartläggning som tagits fram av Energimyndigheten. Det innebar i sin tur att deltagarna kunde få skattelindring på sin elförbrukning.

I slutrapporteringen har ytterligare brister upptäckts i rapporteringen från ett tredje företag.

– Vi kommer att besöka det företaget i slutet av februari för att fastställa om de uppfyller programkraven eller inte, säger Eva Albäck, jurist vid Energimyndigheten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4