nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Företag uteslutna ur energiprogram

Två företag som deltagit i Energimyndighetens program för energieffektivisering inom energiintensiv industri har inte uppfyllt kraven. Nu utesluts de ur programmet.

  • Annons 1

Det så kallade PFE-programmet visade goda resultat vid slutrapporteringen.Elenergibesparingarna var dubbelt så stora som förväntat och motsvarade den årliga förbrukningen av 80 000 eluppvärmda villor.

Men i granskningen av redvisningarna har Energimyndigheten funnit brister i rapportering eller genomförda åtgärder. Därav har det beslutats att Wedde & Co och Crane, som tidigare hette Tuma bruk, blivit uteslutna ur programmet.

– Det är tråkigt att det blir så här, men det här påverkar inte de goda resultaten vi kunde presentera i december 2009, säger Thomas Björkman, programansvarig för PFE vid Energimyndigheten.

Ännu ett företag

Deltagandet i programmet var frivilligt men för att få vara med krävdes att företagen införde ett energiledningssystem och skulle genomföra energibesparingsåtgärder utifrån en kartläggning som tagits fram av Energimyndigheten. Det innebar i sin tur att deltagarna kunde få skattelindring på sin elförbrukning.

I slutrapporteringen har ytterligare brister upptäckts i rapporteringen från ett tredje företag.

– Vi kommer att besöka det företaget i slutet av februari för att fastställa om de uppfyller programkraven eller inte, säger Eva Albäck, jurist vid Energimyndigheten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.