nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Problem för hållbart byggande

Olika regler inom Norden hämmar utvecklingen

Brist på nordiskt samarbete och alltför olika lagar och regler försvårar för hållbart byggande och hämmar utvecklingen av ny teknik. Nu har aktörer inom byggbranschen tagit fram ett gemensamt förslag på hur situationen kan förbättras.

Ragnar Unge
Tjänstekonsumtion kommer framöver bli allt viktigare 2019, tror Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige. FOTO: Miljömärkning Sverige
  • Annons 1

Det blir dyrt med nationella skillnaderna i byggregler. Idag kan ett hus använda tre gånger så mycket energi, beroende på om det står på den danska eller svenska sidan av Öresund, på grund av att beräkningsmodellerna är olika, enligt Miljömärkning Sverige.

De har tillsammans Skanska Sverige, Veidekke Sverige och NCC Boende, sammanställt en handlingsplan där de pekar ut viktiga områden för ett ökat nordiskt samarbete kring hållbart byggande.

– Vi vill förändra dagens ohållbara situation med så vitt skilda förutsättningar. Det försvårar för byggföretag som agerar på den nordiska marknaden att arbeta effektivt och styra mot miljö- och klimatmål, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige som ansvarar för Svanen och EU Ecolabel.Så här vill företagen förbättra situationen:

Så vill företagen förbättra situationen

  1. Nordisk harmonisering av modeller för att beräkna energianvändning kWh/m2/år.
  2. Nordisk harmonisering av modeller för att beräkna primärenergifaktorer
  3. Nordisk harmonisering av energideklaration av nybyggda hus.
  4. Långsiktig färdplan med mål för minskad energianvändning.
  5. Ökat kunskapsutbyte och forskning i Norden
  6. Nordisk byggmaterialbank för giftfritt boende.
  7. Krav på ökad spårbarhet och mätbarhet av byggmaterial; ”loggbok”.
  8. Fungerande incitament för uppföljning av kommunala byggkrav.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.