nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Företag ska få välja sophämtare

  • Annons 1

Miljödepartementet föreslår att verksamheter själva ska få välja vem som hämtar deras hushållssopor. Idag kan kommuner bestämma att avfall ska hanteras av kommunens avfallsentreprenör om det klassas som hushållssopor, enligt tidningen Restauratören. Och hur kommuner väljer att göra skiljer sig över landet.

Hamburgerkedjan Max i Norrköping måste i nuläget betala för att lämna frityrolja till kommunens entreprenör, då den räknas som hushållsavfall. Kedjans övriga restauranger får välja entreprenör och får därmed betalt för oljan som återvinns.

– När vi i branschen får ta eget ansvar, ökar värdet för oss att utveckla vår egen sophantering. Nu får kommunerna konkurrera på samma villkor och blir effektivare. I en monopolsituation som det har varit behöver man inte optimera systemet, säger Pär Larshans, personal- och hållbarhetschef på Max, till Restauratören.

Avfall Sverige tror att förslaget kan göra det svårare för kommunerna att planera hanteringen av avfall. Enligt miljödepartementet kan förslaget minska företagens administration, då man inte längre behöver ha ett avtal för hushållsavfall med kommunen och ett annat för övrigt avfall.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.