nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Företag döms för klimatdiskriminering

  • Annons 1

Diskriminering på arbetsplatsen på grund av åsikter om klimat och miljö kan jämföras med diskriminering på grund av livsåskådning. Det hävdar arbetsdomstolen i England som anser att Tim Nicholson har blivit felaktigt avskedad från ett investeringsbolag på grund av konflikter med ledningen gällande koldioxidminskning.

Tim Nicholson, tidigare hållbarhetschef på Grainger, menar att att han har blivit diskriminerad för sin filosofiska tro på klimatförändringen. Bland annat hänvisar han till oenighet om en insats där en it-ansvarig flugit från London till Irland för att hämta sin kvarglömda handdator samt ett avfärdat försök från Tim Nicholson att samla data för att utveckla en koldioxidstrategi.

Nu överklagar Grainger arbetsdomstolens beslut som menar att åsikter om klimatförändring och miljö inte är en religiös eller filosofisk tro enligt lagstiftningen, utan mer en politisk åsikt om vetenskap.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4