nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Fores tar klimatfrågan i egna händer

En ny bok från tankesmedjan Fores föreslår att världens största utsläppsländer bildar ett eget forum med inspiration från Bretton Woods för att ta klimatförhandlingarna framåt.

  • Annons 1

Boken A Bretton Woods for the Climate är författad efter Köpenhamnsmötet av tre av Fores medarbetare. I boken föreslås att ramverket tar sin form från hur Bretton Woods-institutioner byggts upp.

1) De 13 största utsläpparna, inklusive EU, bildar ett Major Emitters Forum (MEF), där klimatmålen fastställs och beslutas.

2)Ett nytt globalt organ, WCO (World Climate Organisation) övervakar att målen följs och att en globalt anpassad handel med utsläppsrätter fungerar. WCO förses också med verktyg för att sanktionera de stater som skrivit på avtalet men som inte lever upp till sina åtaganden.

3) Finansiering till anpassningsåtgärder och utsläppsreducerande projekt kommer från den gröna fond som redan etablerats på global nivå.

4) Genom GACT (General Agreement on Carbon Tariffs) ges möjlighet att som sista utväg införa handelsrestriktioner mot de länder som inte är villiga att agera i enlighet med MEF-avtalet.

Dessutom skissar den upp ett växelkurssystem för priset på koldioxid för att skapa en global handel med utsläppsrätter.

– Dagens förhandlingsmodell med oändliga diplomatiska långbänkar har helt gått i stå. Vi har försökt skissa på en ny struktur, så konkret och rakt som möjligt. Nyckeln är starka institutioner, något som liknar IMF och Världsbanken, som kan hantera en global ekonomisk fråga som klimatet, säger Martin Ådahl, vd på Fores och medförfattare till boken.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.