nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fores kartlägger utsläppshandeln

  • Annons 1

Klimatförhandlingarna måste leda till att marknadens roll när det gäller utsläppshandeln stärks på en rad punkter för att mer kraftfullt sänka utsläppen. Det menar den liberala tankesmedjan Fores i en studie skriven av Niclas Damsgaard, doktor i nationalekonomi och direktör på Econpöyry.

Bland annat vill Fores att det skapas en ny utsläppsmyndighet som kan ansvara för marknaden och borga för långsiktighet och tydliga mål, oberoende av den dagliga politiken. Han vill även ha en oberoende ”koldioxidens centralbank” där utsläppsrätterna auktioneras ut. Idag ger handelssystemet ETS bort utsläppsrättigheterna gratis till företagen beroende på hur mycket de har släppt ut historiskt. Det innebär att hundratals miljarder kronor ges till de företag som förstör klimatet mest. Studien visar att det också bromsar investeringar i ny teknologi.

– Världens ledare måste våga tro på att marknadskrafterna kan rädda klimatet, kommenterar Martin Ådahl, chef på Fores. Klimatfrågan måste vara en huvudfråga på vd-nivå i företagen, och det sker först när koldioxiden fått ett klart och tydligt marknadspris.

Studien kan laddas hem på Fores webbplast.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Han hoppas på mer innovation kopplat till klimatfrågan

Vem finns bakom lucka 18? Jo, Tommy Borglund, universitetslektor vid Örebro universitet. Han berättar om hans höjdpunkt på året – starten av Sveriges första masterutbildning inom företagsekonomi och hållbarhet.