nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Fördubblat energiuttag med ny vågkraftteknik

Nästa år testas en ny typ av vågkraftteknik i vågorna utanför Norges kustremsa. Tekniken tros ge flera positiva effekter, bland annat ett fördubblat energiuttag.

  • Annons 1

En fördubbling av energiuttaget, en jämn energiproduktion och en halvering av elproduktionskostnaden för vågkraft är målet med en ny typ av vågkraftteknik. Tekniken ska testas och utvärderas i havsmiljö utanför Norges kustremsa under nästa år.

Energimyndigheten har gett Ocean Harvesting Technologies 4,8 miljoner kronor för att tillverka och testa prestandan i sin prototyp för vågenergiomvandling.

Företaget använder ett mekaniskt utjämningssystem för att kunna utvinna energi även ur de största vågorna. Detta skiljer sig från den gängse tekniken för energiutvinning ur vågor där hydraulik ofta används för att uppnå en jämn elproduktion. Problemet med hydrauliklösningarna är att de inte kan ta tillvara på all den energi som finns i stora vågor.

– Olika vågklimat kräver olika tekniker. Det här projektet är ett steg i att bredda satsningen på havsenergiteknik samtidigt som vi främjar svensk miljöteknik, säger Angelica Pettersson på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4