nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ford och Heinz gör bioplast av tomatrester

Ketchuptillverkaren Heinz undersöker just nu möjligheterna att använda tomatfiber för att tillverka bioplast. Ford är beställare av projektet.

HEINZwebb
  • Annons 1

Hittills har försöken varit lyckosamma meddelar företagen i ett pressmeddelande och de ser stora möjligheter. Skinnet från torkade tomater kan exempelvis bli kabelfästen och förvaringsutrymmen och tomatfibrer kan bli kompositmaterial.

Fortfarande återstår dock endel frågeställningar att reda ut.

Ford har tidigare startat upp samarbete med flera välkända varumärken för att snabba på utvecklingen av bioplast som är baserade på växter, bland annat Nike, Coca Cola och Procter & Gamble.

Idag använder de åtta olika biomaterial i produktionen av nya bilar. Några av dem är kokosnötbaserade kompositmaterial, soyaskum i stolskuddar och återvunnen bomull i bilmattor och tyger.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.