nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ford och Heinz gör bioplast av tomatrester

Ketchuptillverkaren Heinz undersöker just nu möjligheterna att använda tomatfiber för att tillverka bioplast. Ford är beställare av projektet.

  • Annons 1

Hittills har försöken varit lyckosamma meddelar företagen i ett pressmeddelande och de ser stora möjligheter. Skinnet från torkade tomater kan exempelvis bli kabelfästen och förvaringsutrymmen och tomatfibrer kan bli kompositmaterial.

Fortfarande återstår dock endel frågeställningar att reda ut.

Ford har tidigare startat upp samarbete med flera välkända varumärken för att snabba på utvecklingen av bioplast som är baserade på växter, bland annat Nike, Coca Cola och Procter & Gamble.

Idag använder de åtta olika biomaterial i produktionen av nya bilar. Några av dem är kokosnötbaserade kompositmaterial, soyaskum i stolskuddar och återvunnen bomull i bilmattor och tyger.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.