nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Förbud mot PFOS

  • Annons 1

Regeringen tänker införa ett svenskt förbud mot det kemiska ämnet PFOS, skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelnade. PFOS förekommer i till exempel brandsläckningsmedel, rengöringsmedel, impregneringsmedel och tillsatser till färg och lack och har visat sig vara extremt svårnedbrytbart.

– En förutsättning för att vi ska lyckas fasa ut PFOS är att vi får ett förbud som gäller i EU och i förlängningen även på global nivå. Min förhoppning är att fler EU-länder går före med nationella förbud och att detta sätter press på kommissionen att komma med ett förslag om ett EU-förbud, säger Lena Sommestad.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.