nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Förbud mot fosfater i maskindiskmedel

  • Annons 1

Regeringen vill införa ett förbud mot fosfat i maskindiskmedel för enskilt bruk från den 1 juli 2011. Det innebär att det inte skulle vara tillåtet att tillverka eller saluföra maskindiskmedel med en fosforhalt som överstiger 0,5 viktsprocent. Ett förbud skulle minska utsläppen av fosfor med 20 ton per år.

– Det är ett mycket kostnadseffektiv åtgärd för att minska Sveriges utsläpp av fosfor i vattenmiljöerna. De minskade utsläppen av fosfater i Sverige från tvätt- och rengöringsmedel kommer att ha en positiv effekt på övergödningssituationen i främst Östersjön, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.