nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Förbud mot fosfater i maskindiskmedel

  • Annons 1

Regeringen vill införa ett förbud mot fosfat i maskindiskmedel för enskilt bruk från den 1 juli 2011. Det innebär att det inte skulle vara tillåtet att tillverka eller saluföra maskindiskmedel med en fosforhalt som överstiger 0,5 viktsprocent. Ett förbud skulle minska utsläppen av fosfor med 20 ton per år.

– Det är ett mycket kostnadseffektiv åtgärd för att minska Sveriges utsläpp av fosfor i vattenmiljöerna. De minskade utsläppen av fosfater i Sverige från tvätt- och rengöringsmedel kommer att ha en positiv effekt på övergödningssituationen i främst Östersjön, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.