nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Förbud mot dumpning av avfallsvatten

WWF gick tidigare ut och yrkade på ett förbud mot avfallsdumpning för alla passagerarfartyg i Östersjön. Nu har FN:s sjöfartsorganisation IMO klubbat förbudet.

  • Annons 1

Från och med 2013 är det förbjudet för nya kryssningsfartyg att tömma sitt avfallsvatten i Östersjön. Beslutet togs på IMO:s miljömöte i London efter ett gemensamt krav från Östersjöländerna.

Men eftersom förbudet inte kommer att gälla förrän det finns fullgoda mottagningsstationer i hamnarna är det viktigt att länderna runt Östersjön är det viktigt att arbetet kommer igång.

Om länderna lever upp till sina egna målsättningar för installationer av mottagningsanläggningar kommer förbudet gälla 2013 för nya fartyg och 2018 för samtliga passagerarfartyg.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.