nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Duschslangar är en av de plastprodukter som innehåller förbjudna kemikalier. FOTO: Shutterstock

Förbjudna kemikalier i var tionde plastpryl

Kemikalieinspektionen har hittat otillåtna ämnen
i bland annat duschslangar, haklappar och yogamattor. Det kom fram i ett tillsynsprojekt.

  • Annons 1

I Kemikalieinspektionens tillsynsprojekt har sammanlagt 160 plastvaror från 52 olika företag analyserats. Det är bland annat sådana som finns i hemmiljön, till exempel varor i badrum, trädgårdsprodukter och träningsredskap. De flesta av varorna som har undersökts är gjorda av mjuk plast.

– Många plastvaror, främst av mjuk PVC-plast, innehåller kemiska ämnen med farliga egenskaper. Varorna är inte akut giftiga, men på sikt kan det innebära problem för både hälsa och miljö, säger Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Giftiga ämnen

Av de 160 analyserade produkterna innehöll 14 kemiska ämnen i otillåtna halter. Vanligast var kortkedjiga klorparaffiner, som används som mjukgörare och flamskyddsmedel. De är giftiga för vattenlevande organismer, är mycket långlivade i naturen och misstänks även vara cancerframkallande. Även kadmium hittades i otillåtna halter, och två undersökta barnavårdsartiklar innehöll ftalater.

Efter Kemikalieinspektionens granskning har företagen frivilligt slutat att sälja varor där otillåtna ämnen hittats i halter över gränsvärdena. I två fall har Kemikalieinspektionen förbjudit företagen att sälja varorna. Kemikalieinspektionen har också anmält 20 företag till miljöåklagare för att ha släppt ut varor med otillåtna ämnen på marknaden, eller för att inte ha informerat yrkeskunder om att varorna innehållit särskilt farliga ämnen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.