nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Förbjud bisfenol A i fler material

Sverige bör följa det franska förbudet mot BPA i alla material som kommer i kontakt med mat. Andra bisfenoler med liknande egenskaper bör likaså förbjudas, skriver Ulrika Dahl, chef för miljögifter på Naturskyddsföreningen.

  • Annons 1

Svenskarna utsätts dagligen för bisfenol A, BPA. Det är tillåtet i matförpackningar, kassakvitton, flygbiljetter, leksaker och vattenrör. Det hittas i damm. BPA är ett välkänt hormonstörande ämne, detta har man vetat sedan 1930-tal. Ett stort antal studier med försöksdjur visar på att BPA till exempel kan störa förmågan att få barn, störa hjärnans utveckling, ge ökad känslighet för bröstcancer, ökad risk för diabetes och fetma samt störa immunsystemet. Många gånger hittas dessa effekter vid mycket låga halter. Man vet även att BPA kan överföras från ammande och gravida kvinnor till foster och spädbarn. Forskare har uppskattat att BPA finns i mer än 95 procent av befolkningen.

Sverige har tidigare tagit två steg i rätt riktning. Det första var år 2011 då ett förbud mot BPA i nappflaskor infördes inom EU. Förbudet kom till följd av att en liten grupp länder valt att gå före och visa vägen inom unionen. Därefter tillhör Sverige de länder inom EU som valt att fortsätta utfasningen genom att gå före gällande ett förbud mot BPA i lock till barnmatsburkar. Detta är bra, men det räcker inte. Barnen är fortfarande långt ifrån skyddade.

Frankrike har i december förra året tagit beslut om att förbjuda BPA i alla material som kommer i kontakt med mat och dryck, med start år 2015. Från i år och fram till år 2015 ska alla material i kontakt med mat, som innehåller BPA, ha en varningsmärkning. Efter år 2015 kommer det att vara förbjudet att tillverka, importera och exportera livsmedelsförpackningar som innehåller BPA. Detta är ett stort steg i rätt riktning mot en giftfri vardag, en vardag där foster, barn och vuxna skyddas mot hormonstörande ämnen.

Naturskyddsföreningen anser att Sverige bör följa det franska förbudet mot BPA i alla material som kommer i kontakt med mat. Andra bisfenoler med liknande egenskaper bör likaså förbjudas. Svenska befolkningen slipper på så sätt ett vida spritt hormonstörande ämne, och det franska förbudet stärks inom EU; chansen ökar att ytterligare länder kommer genomföra samma förbud. För så visar historien att det kan se ut. Sverige har med andra ord chansen att ta ett steg mot att skydda sin egen befolkning och samtidigt stärka och utveckla kemikaliearbetet inom hela EU.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.