nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bättre regler skulle ge fler energieffektiva hus. Foto: Passivhuscentrum/Petter Rydsjö

Föråldrade regler hindrar energieffektivt byggande

Möjligheterna att bygga mer energieffektivt är stora. Men föråldrade regler sätter käppar i hjulen och måste ses över, enligt en doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet.

  • Annons 1

20 till 40 procent av den totala energiförbrukningen i samhället utgörs idag av förbrukning av energi i byggnader och den ökar stadigt. Det finns teknik för att bygga mer energieffektivt, men användningen av den hindras i hög grad av ett föråldrat regelverk. Jutta Schade, teknologie doktor vid Luleå tekniska universitet har studerat hinder och drivkrafter i byggprocessen för att finna ett mer hållbart och energieffektivt byggande.

– Idag utgör regleringar den största drivkraften, regler som inte genomgått några större förändringar när det gäller energiförbrukning sedan slutet av 1980-talet, vilket i praktiken innebär att det byggs få energieffektiva byggnader med dagens normer, säger hon i ett pressmeddelande.

Jutta Schade menar vidare att om man vill utveckla tekniken och byggandet av lågenergihus, bör man också ta hänsyn till vad som är tekniskt och ekonomiskt möjligt när man bestämmer vilka normer som ska gälla.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.