nr-logo

Hållbarhet i praktiken

75 % av bostäderna i EU är energimässigt ineffektiva, 94 % av alla transporter är beroende av oljeprodukter och importen av energi är gigantisk. Maroš Šefčovič, vice-ordförande för EU-kommissionen förklarade under onsdagen EUs strategi för att skapa ett mer effektiv energisystem. FOTO: EU-kommissionen

Fokus på effektivisering i nya energiunionen

Nu ska 28 energimarknader bli en enda. Igår presenterade EU-kommissionen en ramstrategi för den så kallade enerigunionen. Energieffektivisering är en viktig pusselbit.

  • Annons 1

Ambitionen är att göra EUs ålderstigna, splittrade och exportberoende energisystem integrerat och hållbart. Idag importerar EU 53 procent av unionens energi till en kostnad på cirka 4000 miljarder kronor om året. 94 procent av alla transporter går på fossila bränslen och av det är 90 procent import. Dessutom är grossistpriserna på el cirka 30 procent högre än i USA.

Det kommissionen nu vill göra är att integrera EUs 28 europeiska energimarknader i en energiunion. På så vis blir Europa mindre beroende av importerad energi. Länder ska exempelvis inte vara beroende av en enda importör eller av bara sina grannländer. EU vill också ha bättre insyn när EU-länderna köper energi, exempelvis gas från länder utanför EU.

Ett tillräckligt sammankopplat europeiskt energinät skulle spara upp till 400 miljarder kronor om året för konsumenterna, enligt beräkningar från EU.

Mer hållbar

Elmarknaden ska också bli mer förnybar. Bland annat vill politikerna fasa ut miljöskadliga subventioner. Energieffektivitet ska behandlas som en energikälla i sig och konkurrera på lika villkor med annan energiproduktion. Energi som produceras lokalt, då tillexempel från vind eller sol ska kunna absorberas lätt och effektivt i näten. EU ska också ta ledarskapet när det gäller att utveckla nästa generations förnybara energiteknik. Ambitionen är att bli ledande inom eldrivna transporter.

– Detta är Europas mest ambitiösa energiprojekt sedan kol- och stålgemenskapen, säger Maroš Šefčovič, vice-ordförande för EU-kommissionen och ansvarig för arbetet med energiunionen.

Nu ska EU-parlamentet och EUs medlemsländer säga sitt. I Sverige ska paketet diskuteras i EU-nämnden nu på fredag.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

It-bolaget ger de anställda gratis resande hela semestern

It-bolaget Softhouse Öresund skippar att ge en pryl till sina 80 anställda i sommarpresent. Istället får alla en varsin sommarbiljett hos Skånetrafiken – med obegränsat resande hela sommaren.