nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOI ska undersöka samband mellan klimat och säkerhet

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, får i uppdrag att undersöka samband mellan klimatförändringar och säkerhet. Målet är att komma med rekommendationer för hur situationen ska bemötas.

  • Annons 1

Försvarsminister Sten Tolgfors presenterar idag uppdraget till FOI och rapporten, som ska vara färdig i slutet av nästa år, kommer att bli ett bidrag till EUs arbete med klimat och säkerhet.

– Det sägs ofta att det finns ett klart samband mellan klimatförändringar och konflikter när naturresursbasen krymper. Och mycket talar för det. Däremot finns det ganska lite forskning som fördjupar kunskapen om detta, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Han påpekar att det behövs behöver mer handfasta forskningsresultat att förlita sig på för att i nästa led kunna bygga system som ger bättre förvarning och förberedande planering. Och att det gäller både civila som militära krishanteringsinsatser. Genom dagens uppdrag till FOI anser han att man får bättre kunskap att luta sig mot i en fråga där man förutser stora utmaningar i framtiden.

Åtgärder måste vidtas

Sambandet mellan klimatförändringar och säkerhet har tidigare uppmärksammats i rapporter från både EU och FN. Rapporterna understryker behovet av mer kunskap, men också att man vidtar åtgärder, exempelvis när det gäller att förbättra förvarningssystem, övervakning och lagstiftning kring möjlig miljömigration.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.