nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FNs klimatpanel: Här är lösningarna

Storskalig satsning på förnybara energikällor, prissättning av utsläpp och enorma trädplanteringar är några av de åtgärder som kan stabilisera klimatet. Det menar FNs klimatpanel som i helgen presenterade en analys av de lösningar som står tillbuds för att vända trenden.

  • Annons 1

Rapporten Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change behandlar de lösningar som står tillbuds för att dämpa den skenande uppvärmningen av klimatet. I verktygslådan finns bland annat omställning till förnybar energi, elektrifiering inom transportsektorn, energieffektivisering, prissättning av utsläpp, men också lagring av koldioxid liksom storskalig trädplantering för att hindra att koldioxid når atmosfären.

– Det är helt nödvändigt att vi bryter sambandet mellan ökade utsläpp, en större befolkning och växande ekonomier, sade Youba Sokona Mali, en av de tre huvudförfattarna till rapporten i ett pressmeddelande från IPCC.

Måste ske nu

I sin analys betonar FNs klimatpanel, IPCC vikten av snabba och kraftiga utsläppsminskningar. Klimatpanelen konstaterar att trots åtgärder och lågkonjunktur har utsläppen fortsatt att öka mellan år 1970 och 2010 med en större ökning mot slutet av perioden. Det finns många fördelar med att agera kraftfullt nu menar IPCC som pekar på vinster inom en rad områden som hälsa, livsmedelsproduktion, energisäkerhet och bibehållna ekosystemtjänster.

Kraftiga åtgärder kan också motiveras ur samhällsekonomisk synvinkel. IPCC redovisar att omställningen till ett samhälle med låga utsläpp kan ske med en begränsad minskning, eller senareläggning, av den globala BNP-tillväxten. Rapporten visar samtidigt att investeringar i infrastruktur och långlivade produkter som låser samhället till utvecklingsvägar med höga utsläpp, kan bli svåra eller mycket kostsamma att ändra. Att göra en kursändring i dagens investeringsflöden mot investeringar i teknik med låga utsläpp är nödvändigt.

Tisdagen den 15e april publiceras rapporten i sin helhet på www.ipcc.ch

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.