nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FNs hållbarhetsmål– i helgen klubbas de

I helgen träffas världens ledare i FNs generalförsamling för att klubba de nya hållbarhetsmålen. Målen handlar om allt från att utrota fattigdom till att uppnå jämställdhet och agera omedelbart på kllimatförändringarna.

  • Annons 1

Vladimir Putin, Angela Merkel, Xi Jinping och regeringschefer från alla världen hörn samlas i helgen i FN:s högkvarter. Förutom att FN fyller 70 år ska också milleniemålen som sträckte sig fram till 2015, ersättas med 17 nya utvecklingsmål, inriktade på en hållbar utveckling. Målen handlar om allt från att utrota fattigdom till att uppnå jämställdhet och agera omedelbart på klimatförändringarna. För varje mål finns det totalt 169 delmål definierade.

De så kallade Sustainable Development Goals, eller hållbarhetsmålen, kommer att gälla fram till 2030. Mötet inleds idag med att påven Franciskus talar för generalförsamlingen i New York. Efter det startar toppmötet om hållbarhetsmålen.

Här hittar du dem 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.