nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FN släpper rapport inför klimatmöte

Den första december startar klimatrundan i polska Poznan. FN tar därför tillfället i akt att leverera rekommendationer på de mest akuta åtgärderna som måste lösas.

  • Annons 1

FN-rapporten bygger på idéer och förslag från de parter som samlades på Bali förra året. Fokus ligger på arbetssätt och metoder snarare än på konkreta lösningar. Vetenskapsmän i FNs klimatpanel UNFCCC menar att det är bråttom att få till ett avtal. Kan inte världens länder gemensamt hejda den globala uppvärmningen vid två grader riskerar jorden att drabbas av störtfloder, värmeböljor med torka som följd och allt kraftfullare stormar. Meningen är att klimatrundan i Poznan ska ligga till grund för det större mötet som hålls i Köpenhamn nästa år.

Åtaganden viktiga

Flera av de största klimatbovarna har hittills varit ovilliga att artikulera konkreta mål i miljöarbetet. FN-rapporten understryker bland annat vikten av att göra noggranna mätningar och fastställa konkreta minskningar av växthusgaser till atmosfären. Vidare krävs ett ökat långsiktigt samarbete länderna emellan. Utvecklingsländerna är i stort behov av ny hållbar teknik för att inte öka sina utsläpp ytterligare, men också hjälp att lindra effekterna som redan drabbar dem hårt till följd av ett klimat som redan är i förändring.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4