nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FN: s klimatchef, Christiana Figueres, sade på fredagen att planerna är "ett viktigt första steg".
FN: s klimatchef, Christiana Figueres, sade på fredagen att planerna är "ett viktigt första steg". FOTO: FN

FN: ”Nationella klimatplaner når inte målet”

Den globala uppvärmningen kommer att bli högre än målet på två grader, men koldioxidutsläppen kommer minska väsentligt. Det framgår av FN:s analys av klimatåtaganden från 146 länder, som presenterades på fredagen.

  • Annons 1

Enligt FN kommer de globala koldioxidutsläppen att fortsätta öka, men långsammare än under de senaste två decennierna. FN-rapporten bedömer ländernas frivilliga åtaganden som ett stort steg framåt och anser att tvågradersmålet fortfarande är ”inom räckhåll”.

FN utgår ifrån att de så kallade nationella klimatplanerna kommer att utgöra hörnstenen i ett bindande globalt avtal om klimatförändringar vid klimatkonferensen i Paris i december.

FN: s klimatchef, Christiana Figueres, sade på fredagen att planerna är ett utmärkt första steg.

– Klimatplanerna har en förmåga att begränsa den prognostiserade temperaturhöjningen till omkring 2,7 grader år 2100. Det är inte tillräckligt, men mycket lägre än den beräknade uppvärmningen på fyra–fem eller flera grader som man räknade med före detta initiativ, sade hon.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.