nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FN: s klimatchef, Christiana Figueres, sade på fredagen att planerna är "ett viktigt första steg".
FN: s klimatchef, Christiana Figueres, sade på fredagen att planerna är "ett viktigt första steg". FOTO: FN

FN: ”Nationella klimatplaner når inte målet”

Den globala uppvärmningen kommer att bli högre än målet på två grader, men koldioxidutsläppen kommer minska väsentligt. Det framgår av FN:s analys av klimatåtaganden från 146 länder, som presenterades på fredagen.

  • Annons 1

Enligt FN kommer de globala koldioxidutsläppen att fortsätta öka, men långsammare än under de senaste två decennierna. FN-rapporten bedömer ländernas frivilliga åtaganden som ett stort steg framåt och anser att tvågradersmålet fortfarande är ”inom räckhåll”.

FN utgår ifrån att de så kallade nationella klimatplanerna kommer att utgöra hörnstenen i ett bindande globalt avtal om klimatförändringar vid klimatkonferensen i Paris i december.

FN: s klimatchef, Christiana Figueres, sade på fredagen att planerna är ett utmärkt första steg.

– Klimatplanerna har en förmåga att begränsa den prognostiserade temperaturhöjningen till omkring 2,7 grader år 2100. Det är inte tillräckligt, men mycket lägre än den beräknade uppvärmningen på fyra–fem eller flera grader som man räknade med före detta initiativ, sade hon.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.