nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FN-förhandlingar för minskad kvicksilveranvändning

  • Annons 1

FNs miljöorgan UNEP har idag beslutat att inleda förhandlingar om en global konvention för att minska kvicksilveranvändningen. Och det är Sverige och EU som har drivit frågan.

– Regeringen har tydligt agerat för att fortsätta minska användningen av kvicksilver på hemmaplan och inom EU. Att vi fick ett beslut i Nairobi om att nu också på global nivå inleda en process för att fasa ut kvicksilvret var mer än vad vi kunde hoppas inför mötets början, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Inför mötet var förhandlingarna låsta, men sedan USA ändrat inställning kunde alla parter enas om kravet på att skapa ett rättsligt bindande avtal. Beslutet innebär att en förhandlingskommitté ska inleda arbetet under 2010 och presentera en konvention till UNEPS styrelse 2013.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4