nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FN-förhandlingar för minskad kvicksilveranvändning

  • Annons 1

FNs miljöorgan UNEP har idag beslutat att inleda förhandlingar om en global konvention för att minska kvicksilveranvändningen. Och det är Sverige och EU som har drivit frågan.

– Regeringen har tydligt agerat för att fortsätta minska användningen av kvicksilver på hemmaplan och inom EU. Att vi fick ett beslut i Nairobi om att nu också på global nivå inleda en process för att fasa ut kvicksilvret var mer än vad vi kunde hoppas inför mötets början, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Inför mötet var förhandlingarna låsta, men sedan USA ändrat inställning kunde alla parter enas om kravet på att skapa ett rättsligt bindande avtal. Beslutet innebär att en förhandlingskommitté ska inleda arbetet under 2010 och presentera en konvention till UNEPS styrelse 2013.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.